Zwemvijvers

Kom langs met uw eigen plan of stel samen met ons een plan op in harmonie met uw wensen én uw tuin, zodat uw toekomstige zwemvijver perfect in uw tuinomgeving past.

NATUURlijk water… Al onze zwemvijvers worden gefilterd dankzij een lavazone dat aangeplant is met moerras planten. Deze filterzone kan zowel naast de zwemzone of ervan afgelegen staan. De poreusheid van lava biedt een ideale woonomgeving voor gezonde bacterieen. Het water stroomt door het moerrasje en de lava van boven naar onder(downflow) of van onder naar boven(upflow). Afhankelijk van het project gebruiken wij het downflow of het upflow principe of bijden gecombineerd.  Meestal wordt geopteerd voor het downflow principe. Het water stroomt dan eerst door de moerrasplanten alvorens door het lava filtergedeelte.  De onzuiverheden komen dus eerst in contact met de planten en hun wortels, wat grotendeels de verzadiging van het lava filtergedeelte voorkomt. Biologisch filteren betekent reiningen aan de hand van bacterieen. Bacterieen vormen biologisch afval om in moleculen die opgenomen worden door planten. Onzuiverheden afkomstig van bladeren aangewaaid door de wind, stuifmeel, dode organismen, etc.  bevatten onder andere fosfaatische samenstellingen en ammoniak. Door de werking van de bacterieen in de lava filter, wordt het toxisch ammoniak omvormd tot het minder toxische nitriet en vervolgens tot nitraat. Dit zijn aerobe chemische reacties die veel zuurstof verbruiken. Het eindproduct van deze biologische reacties zijn in feite voedingsstoffen voor  de planten.

Wij bouwen de zwemvijvers met betonblokken op chappe in gestabiliseerde zand of gewapende beton. Of volledig in gewapend beton. Afhankelijk van het grondwaterpeil en het type bodem wordt hier voor de passende bouwtechniek geopteerd. De waterdichtheid wordt gerealiseerd met een EPDM vlies dat op maat wordt aangemaakt of met stijve PEHD panelen.

Een zwemvijver wordt op maat gemaakt en is dus goed te integreren in de meeste tuinen.